X Mbylle
"Bicikleta e Sigurise"
"Bicikleta e Sigurise"

Përderisa "rrota e lartë" ndihmoi në sjelljen e biçikletës në jetën e zakonshme, shala e saj shumë e lartë e bëri atë shumë të rrezikshëm për shumicën e ngasjes. Kjo përfundimisht ndryshoi në 1885, kur anglezi John Kemp Starley përsosi një model të "biçikletës së sigurisë" që përmbante rrota me madhësi të barabartë dhe një "makinë zinxhir". Zhvillimet e reja në frenat dhe gomat pasuan së shpejti, duke krijuar një model bazë për atë që do të bëhej biçikleta moderne.
Interesi për biçikletat shpërtheu në vitet 1890 ku Europa dhe Shtetet e Bashkuara ishin në mes të një kërkese ekstreme biçikletash.
Një artikull i New York Times i vitit 1896 nxorri se "biçikleta premton një shtrirje të shkëlqyer të fuqisë dhe lirisë personale, inferiore ndaj asaj që do të jepnin krahët"